CORONA-PROOF & MOOI KANTOOR

10 producten voor een stijlvol instant coronaproof kantoor

 

Een corona-proof & stijvol kantoor, kan dat? Ja dat kan!

Er wordt druk thuisgewerkt en veel kantoren en ruimtes zijn aangepast naar alle corona adviezen. Maar zeg eens eerlijk, al die plastic schermen, zeeppompjes, afzetlinten en schreeuwerige stickers zijn niet zo fraai.

Als interieurontwerper adviseer ik om een meer uitgebreid en toekomstbestendig interieurplan te maken. Maar om je alvast op weg te helpen, geef ik 10 tips voor kant-en-klare producten om jullie kantoor en werkomgeving op een stijlvolle manier instantly corona-proof te maken.

TIP 1 : WITTE VLOERMARKERING EN SIGNING

Je komt het al op veel plekken tegen. In grote kantoorgebouwen en publieke locaties wordt met tape, afzetlint en stickers plekken afgezet of aangegeven.

Zo wordt je gestuurd naar waar je moet staan, wat de looprichting is en waar je moet wachten.

Helaas gebeurd dit in veel gevallen met schreeuwerige stickers in wit-rood of geel-zwart. Het ziet er druk en onaantrekkelijk uit.

Mijn tip: gebruik witte vloerstickers of vloertape

Misschien denk je dat wit minder opvallend is en dat klopt ook.  Het zier er opgeruimder en strak uit en daarom is het ook veel mooier in kantooromgevingen.

Maar het beste van witte signing is dat wij al getraind zijn om witte lijnen niet voorbij te gaan. Wij hebben geleerd om te letten en te reageren op witte wegmarkering, omdat dit in het verkeer al veelvuldig wordt toegepast.

coronaproof

Tips:

  • Hier koop je 5cm brede witte vloermarkeringstape van tesa €16,95
  • Combineer de witte vloertape met stickers met witte rand en tekst. Laat je inspireren door verkeersborden, want die beeldtaal begrijpen mensen.
  • Plaats een dubbele lijn tussen twee looprichtingen en plaats hierop een prullenbak of plantenbak. Dit extra obstakel benadrukt de afscheiding.
  • Schakel een vormgever in om een mooie en meer duurzame signing te ontwerpen die past bij jullie huisstijl.

TIP 2: PLANTENBAK BARRIÈRE

Een prima obstakel waarmee je op een fijne manier afstand creëert zijn planten.

Plaats een grote plantenbak of plantenpot naast een bureau en collega’s houden direct afstand.

Zo werkt een langwerpige plantenbak ook goed als afscheiding in het midden van een pad.

Wist je dat er tegenwoordig ook zogenaamde groendividers zijn? Deze verrijdbare plantenwanden kun je inzetten als afscherming tussen werkeilanden of om looproutes aan te geven.

 

greenville
greenville
highlands bolia plantenbak

scerTIP 3: DESIGN PLEXIGLAS SCHERMEN

Je hebt ze wellicht al in allerlei vormen en varianten voorbij zien komen. Kunststof schermen op en rondom elke werkplek.

Vooral bij bureaus met tegenover elkaar werkende collega’s zijn ze een goede oplossing. Maar veel van deze plexiglas schermen zijn niet echt mooi en praktisch.

Ze zijn vaak scheef opgehangen, de uiteindes van de staalkabels hangen er een beetje bij. Of ze staan op hun eigen voetjes, waardoor ze samen ook geen mooi rechtlijnig geheel vormen.

We denken dat deze schermen ook nog wel even blijven. Dus als je deze corona-proof bureauschermen wilt toepassen, kies dan gelijk voor een wat meer kwalitatieve e stijvolle oplossing.

 

Tips bij het aanschaffen:

Ga voor afgeronde hoeken. Hierdoor heb je minder kans dat kledingstukken achter de hoeken blijven haken.

Kies voor een plexiglas scherm met mooie bevestiging aan het werkblad.

De schermen moeten groot genoeg zijn, of ga voor 2 schermen op 1 bureau. Ook mooi is de variant die bovenop een akoestisch scherm wordt geplaatst. (Ahrend Clear oplossingen)

bureauscherm

TIP 4: SENSOR HAND-ONTSMETTER

Om de hygiëne te bevorderen kun je bij verschillende punten desinfecterende handgel of spray aanbieden.

Zo kun je een zeeppompje op een (sta)tafeltje zetten, maar dit is niet echt een goede oplossing voor de lange termijn. Bovendien heeft het een erg hoog toiletjuffrouw gehalte. Het straalt dus geen professionaliteit uit en bovendien kan het in de weg staan van vluchtwegen.

Maak een overwogen keuze tussen een zuil die stevig staat of juist gemakkelijk verplaatsbaar is. Of misschien wel nog beter: kies een wandoptie. Hierbij hangt de dispenser aan de wand.

Kies voor een dispenser die met een sensor werkt.

Zo kun je kiezen voor de hoogwaardige RVS smart variant van Blinc. Hierbij heb je de mogelijkheid om de dispenser inclusief navulling, notificaties etc. als service abonnement af te nemen. Bovendien is deze robuuste RVS handsanatizer ook nog te branden in eigen huisstijl. Mooi en echt Handig!

 

TIP 5 : VLOERKLEED ZONES

Om je kantoor corona-proof te maken, wil je dat mensen 1,5 meter afstand houden.

De rand van een vloerkleed geeft aan tot waar collega’s kunnen staan. Zo kun je op een intuïtieve manier social distancing toepassen rondom elke werkplek.

Dit is een slimme oplossing omdat je hiermee ook de akoestiek bevordert en de ruimte veel vriendelijker laat ogen.

 

Tips bij het kiezen van vloerkleden op kantoor! Let op kleur en patroon.

Kleur: Kies niet voor een effen, felle of uni kleur, maar ga voor een gemêleerde of verwassen look. Qua kleurstelling raden we aan om voor neutrale midden en lichte kleuren te gaan.

Poolhoogte: Kies voor een glad geweven of laagpolig tapijt ivm gebruik van bureaustoelen. Hierbij kunnen buitenkleden ook een goede optie zijn.

En bedenk bij het kiezen van de maatvoering, je kunt ook kleden naast elkaar plaatsen ipv 1 groot kleed.

kantoor vloerkleed
kantoor vloerkleed
highlands bolia plantenbak

TIP 6: PLACEMATS

Hebben jullie een werkomgeving met flexplekken? Dan zijn placemats een goed idee. Iedere werknemer pakt aan het begin van de dag een papieren placemat die hij op zijn werkblad legt. Hierdoor is het duidelijk dat die plek bezet is en heeft die persoon een schoon werkblad.

Op het einde van de dag wordt de placemat bij het oud papier gedaan en is de plek gelijk weer schoon.

Op deze placemats kun je natuurlijk ook je eigen huisstijl toepassen, een kalender, lijnen voor notities of misschien wel een grapje of puzzeltje. Of vraag een vormgever er eentje te ontwerpen voor jullie.

PLACEMAT BUREAU BY ININTERIEURS

TIP 7: STOELEN WEG OF DO NOT SIT KUSSENS

Dit is een heel eenvoudige tip om onderlinge afstand in algemene ruimtes te bevorderen. Om een ruimte corona-proof te maken, wil je graag dat gebruikers 1,5m afstand houden. Zeker bij ruimtes die algemeen gebruikt worden zoals kantines en vergaderruimtes is het zinvol en gemakkelijk om stoelen weg te halen. Haal gewoon stoelen weg en plaats de overgebleven stoelen op een goede afstand van elkaar.

Er zijn voorbeelden uit China waarbij ze knuffeldieren neerzetten op zitplaatsen die leeg moeten blijven. Op die manier hebben bezoekers toch nog tafelgenoten. Maar we zien dit niet zo snel in Nederland gebeuren en zeker niet op een stijlvolle manier.

Wel dachten we aan ludieke kussens die je op de leegblijvende plekken kunt plaatsen. Bijv. do not sit here kussens. Je kunt zelfs overwegen kussens te laten maken met een eigen print, huisstijl of tekst. Bijvoorbeeld: Lekker leeg laten.

do not sit kussen

#8 PERSOONLIJKE TISSUE DISPENSER & PEDAALEMMER

Tissue issues; als je wilt dat mensen iedere keer nieuwe tissues gebruiken, kun je deze het beste per persoon grijpklaar hebben staan.

Helaas staat zo’n kleenex doos niet zo gezellig op elk bureau. Maar deze grappige tissue houder Casa van Umbra is lekker compact en leuk, voor elke werkplek één.

Verder is het aan te raden om elke werkplek van een gesloten prullenbak te voorzien. Hierin kunnen tissues, koffiebekertjes en andere wegwerpartikelen direct uit de weg worden geruimd. Hierdoor verminder je het besmettingsgevaar.

Om ook zo min mogelijk contact met de prullenbak te hebben, raden wij een pedaalemmer aan. Vooral als ook niet dagelijks de prullenmanden worden geleegd, is een gesloten prullenbak hygiënischer dan een open prullenmand. Het Nederlandse merk Brabantia heeft mooie éénpersoons 20 liter pedaalemmer prullenbakken in heel veel kleuren.

tissue issues

TIP 9 : AKOESTISCHE PANELEN

Er zijn verschillende akoestische bureaupanelen op de markt. Losstaande schermen die op de grond staan of die vast zijn gemaakt aan het bureau. In feite plaats je schermen met een akoestisch materiaal bij het bureau, die zowel de persoon alswel diens collega’s beschermen.

Of wat dacht je van verrijdbare akoestische schermen?

Het fijne aan deze akoestische oplossingen zijn, dat ze al kant en klaar te vinden zijn en er ook nog eens aantrekkelijk uitzien. Verder zorgen de bureauschermen voor een grote vermindering van omgevingsgeluid. Dus niet alleen maak je het kantoor meer corona-proof, je verbetert ook de akoestiek en daarmee het welzijn van de gebruikers van die ruimte. Ideaal voor open werkomgevingen. 

akoestische oplossingen voro kantoor coronaproof

TIP 10 : IOT spot

Dit is een platform van kleine apparaatjes waarbij je online de bezetting van werkplekken en vergaderruimtes kunt managen. De apparaatjes zijn compact en laten met een rood, oranje of groen cirkeltje zien of de werkplek of vergaderruimte al (bijna) bezet of vrij is.

werkplek monitoring

Verder bestaat het platform ook uit sensors die de bezetting van werkplekken monitoren. Alle apparaten staan in contact met internet. Vandaar ook de de naam IOT-spot (Internet of Things) Informatie kan worden beheerd en gedeeld in een app. 

Hierdoor kun je zien waar er plek is en kunnen werkplekken worden geboekt. Ook kun je bijv. speciaal naar kantoor komen omdat je ziet dat bepaalde collega’s er zijn. 

Social distancing kan worden ingebouwd in het gebruik van werkplekken, maar ook kunnen er routes worden gemaakt. Twee oplossingen die goed kunnen worden ingezet bij het corona-proof maken van een werkomgeving. Het is een slim systeem waarbij je de bezetting van je kantoor kunt reguleren. Je betaalt een jaarprijs per sensor en aanvullende diensten. Het is een mooie oplossing voor werkplek monitoring maar het biedt ook mogelijkheden voor het verbeteren van jullie hospitality.

CONCLUSIE

Je kantoor Covid-19 proof maken kan dus ook op een mooie manier! Je kunt zelf al een heel eind komen.

Maar wil je nu echt aan de slag om een toekomstbestendig en strategisch interieurplan te maken?

Zoek dan advies van een kundige interieurontwerper, zodat jullie een aangepaste interieur krijgen; die past bij de veranderende tijd en jullie ambities!

 

 

Andere goede artikelen voor een Corona-proof kantoor zijn

https://www.ahrend.com/nl/covid-19-work/

https://www.cushmanwakefield.com/nl-nl/netherlands/six-feet-office

 

 

Dit artikel is geschreven door Patricia Vernooij van INinterieurs : storytelling interiors

In deze blogpost zitten enkele affiliate links, dit betekent dat ik een kleine vergoeding krijg indien vanaf deze link het product wordt besteld.

Laten we een afspraak maken

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This