De sluipmoordenaar op het werk en 5 tips wat je er tegen kunt doen

       

Nederlanders zitten veel te veel.

  Tegenwoordig zijn er veel mensen die door hun werk meer dan 8 uur per dag zitten. Daarbij komt nog de tijd dat je waarschijnlijk in je auto of de trein zit om daar te komen.  Ook ’s avonds op de bank ploffen is een normale zaak voor veel mensen. Helemaal nu bingewatchen voor sommige een hobby is geworden.  Ongeacht of je nu regelmatig een half uur tot een uur sport, blijft het slecht om de rest van de dag te zitten.  
  Uit trendonderzoek Bewegen en Gezondheid van TNO (2013 en 2017) blijkt dat we in Nederland te veel zitten. We hebben geen goede werkhouding. Dit is absoluut niet goed voor de gezondheid. Waarom niet? Dit is een gevolg van de werking van mechanismes van de moleculen in je lichaam. Deze kunnen zich niet goed herstellen na zo’n lange zit. Het sporten is natuurlijk wel goed voor je gezondheid, maar weegt niet op tegen 8 uur lang zitten de rest van de dag. (Levine) Te lang zitten zou kunnen zorgen voor maar liefst 24 verschillende chronische ziekten. De belangrijkste hiervan zijn diabetes type 2, (sneller) verouderen en een hoge bloeddruk.  Ze zeggen ook wel eens niets voor niets:  

“Zitten is het nieuwe roken”

  Dit wil je natuurlijk liever niet, dus lees snel verder als je wilt weten wat je hier gemakkelijk zelf aan kan doen en hoe ik je wellicht kan helpen!

Tip 1 meer bewegen op kantoor

Probeer elk uur minstens tien minuten te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld het beste wanneer je telefoneert, een kopje koffie haalt of een stukje gaat wandelen. Je kan deze activiteiten stimuleren door bijvoorbeeld vaker zelf op te staan voor je kopje koffie, thee of water. Ook helpt het om je collega’s in te laten zien dat zij meer moeten bewegen, dan kun je tijdens de lunchpauze met zijn alle een blokje om!
 

Tip 2 kantoorinrichting

Probeer je kantoor zo in te richten dat medewerkers gestimuleerd worden om te gaan staan. Dit kan bijvoorbeeld door staand te vergaderen aan hoge tafels, sta-zit bureau’s aan te bieden en een bar te plaatsen bij de koffieautomaat in plaats van een lage tafel. Dit nodigt meer uit tot (op)staan. Want niet alleen wandelen, maar ook opstaan doet al veel goeds voor je lichaam. Je metabolisme wordt gestimuleerd als je opstaat, dus het belangrijkste heb je al gedaan als je uit je stoel komt.
 

Tip 3 werkhouding

Doe je best om goed op je werkhouding te letten. Ga niet met een ingezakte houding achter je laptop te zitten. Een laptopsteun kan hierbij al veel doen. En denk ook eens aan een yogabal in plaats van een bureaustoel om actief te werken. Erg goed voor je houding, want je lichaam moet zichzelf continu in balans houden. Ook regelmatig van houding veranderen is beweging. Rek je dus een paar keer per dag goed uit, strek je benen even en ga weer verder!
 

Tip 4 spelattributen

Voeg spelattributen toe aan je kantoor zoals tafelvoetbal, bureautafeltennis, darts, schommelstoelen of zelfs een bokszak of hoela-hoeps. Zo wordt het makkelijker voor iedereen op kantoor om meer te bewegen. Als het slecht weer is buiten en je geen zin hebt om te gaan wandelen, kan je met zijn alle ook een potje darts spelen! Goed voor je lichaam en goed voor je relatie met je collega’s.
 

Tip 5 drink meer water

Als je meer water drinkt, moet je vaker naar de wc lopen. Water stimuleert ook je metabolisme en zorgt ervoor dat je meer caloriën verbrand tijdens het zitten. Dat is natuurlijk geen slechte bijkomstigheid is het drukke kantoorleven. Ook moet je minstens anderhalve liter water per dag drinken, wat voor veel mensen nog moeilijk is! En elke keer naar de kraan lopen, stimuleert ook weer om op te staan en een stukje te lopen. Een win-win situatie dus voor je gezondheid.  

Informatie

Hier kun je meer lezen en vind je onze bronnen. Literatuur: Bron, Bron, Bron Diabetesfonds, Factsheet RIVM Als je hulp wilt bij het inrichten van je kantoor, kan je altijd contact opnemen met INinterieurs. Ik kom graag jullie kant op om te adviseren en er voor te zorgen dat jullie werkhouding verbetert. Bekijk voor inspirerende projecten of mijn diensten.  

Dus kom op! Zorg voor een gezonde werkomgeving.

INinterieurs kan met je meedenken.

Neem contact op.

Bel 06 44137781 of stuur ons een berichtje

Pin It on Pinterest

Share This