Ontdek het geheim van Biophilic Design
Spreek je innerlijke oermens aan en voel je beter in een gezonde, groene en natuurlijkere werkomgeving
WAT IS
BIOPHILIC DESIGN?
Biophilic Design heeft als doel om de band tussen mens en natuur te versterken. Vooral in steden lijken we onze verbinding met de natuur kwijt te raken. Terwijl we allemaal biologische wezens zijn die zich het beste voelen in een natuurlijke omgeving. Dan zijn we gezonder en gelukkiger.
Biofilia betekent dan ook letterlijk : liefde voor het leven.
BIOFILIA BETEKENT LETTERLIJK :
LIEFDE VOOR HET LEVEN
Biophilic Design is een ontwerpvisie die wordt gebruikt in de (binnenhuis)architectuur waarbij je de mens zoveel mogelijk verbonden wilt laten voelen met de ecologische wereld om zich heen. Dit wordt gedaan door zoveel mogelijk natuurlijke elementen toe te passen in de inrichting.
Vooral mensen die binnen in gebouwen zijn, missen de relatie met buiten. Het is dus interessant om Biophilic Design te integreren in kantoren en andere afgesloten werkomgevingen. Want als we onze werkomgeving binnen de Biophilic Design visie inrichten, zijn we minder vaak ziek, kunnen we ons beter concentreren en zijn we productiever en creatiever. Bovendien verbetert het ook de uitstraling van de werkplek.
Oftewel ; Biophilic Design zorgt voor meer welzijn en werkgeluk.
%
Verbeterde concentratie & geheugen
%
van de testpersonen ervaart minder stress
%
Daling in bloeddruk
%
Meer werk tevredenheid
%
Minder ziekteverzuim
In onze blog vind je de links naar de bronnen van deze cijfers
#1 De natuur naar binnen halen
Het eerste niveau gaat over echte natuurlijke elementen in een interieur toepassen.
Op onze plaatjes zie je veel planten. En dit is dan ook een letterlijke vertaling “de natuur in huis halen”. Maar vergeet niet alle andere natuurlijke elementen die je ook kunt meenemen in de inrichting. Denk dan aan daglicht, uitzicht, lucht en je kunt zelfs water of vuur toevoegen.
Voor het beste effect kunnen we al onze zintuigen gebruiken. Zo is het al fijn om naar bladeren en bloemen te kunnen staren. Of wat dacht je van strelende zonnestralen op je huid? Het geluid van zacht getjirp, of de dromerige beweging van zacht wuivende bladeren, voorbij glijdende wolken, rimpelingen in het water?
Niet alleen het zien van water, maar ook het horen en aanraken van water geeft een verbinding met de natuur. Door middel van subtiele temperatuur verschillen en luchtstroming krijg je het idee dat je buiten zit. Maar ook door kleine bewegingen en het gebruik van licht en schaduwen, wekt de suggestie dat je in de natuur bent.
#2 De natuur nadoen
De tweede manier om Biophilic Design toe te passen is om de natuur te kopiëren. Zo gebruiken we graag materialen die van hout zijn of daar op lijken. Iedereen is het er mee eens dat het gebruik van hout voor een warmere uitstraling zorgt.
Ook andere natuurlijke materialen kunnen worden gebruikt in bijvoorbeeld de stoffering. Denk aan wol, vlas en linnen.
Maar je kunt de gewenste ‘natuurlijke associatie’ ook bereiken door natuurlijke kleuren te gebruiken, zoals groen en bruin. Of andere materialen, patronen, vormen en ritmes die in de natuur voorkomen na te bootsen.
In een inrichting met Biophilic Design laten we dit graag terug komen in versieringen, meubels, interieur, licht en textiel op de werkvloer.
Het blijkt zelfs dat posters van planten al een positief effect hebben op ons stress-niveaus. Als je dus geen ruimte of budget hebt voor levende planten, zijn afbeeldingen met planten- en bloemenprints een mooi alternatief.
Op een subtiele en onbewuste manier hebben al deze toevoegingen die op de natuur lijken, een positieve werking op ons welzijn.
De natuur nabootsen is succes oogsten.
#3 Ons holbewoners instinct aanspreken
Onze eigen menselijke aard moeten we ook niet vergeten, de natuur van het beestje, zeg maar. Ons aangeboren en aangeleerd verlangen om uit te kunnen kijken op onze directe omgeving, onze fascinatie voor het licht en gewenst zicht op gevaarlijke of onbekende situaties.
Zo wil niemand met zijn rug naar de deur zitten werken. Je wilt kunnen zien wie er binnen komt. We willen ons veilig voelen in een ruimte. Maar verder vinden we het ook lekker om dieper in de ruimte te kunnen kijken of om naar buiten te kunnen staren.
Daarbij helpen grootse raampartijen. Maar ook een verhoging in de werkvloer kan zorgen voor meer overzicht.
UITZICHT EN OVERZICHT MAAKT ONS
INNERLIJKE OERMENS BLIJ!
Een ander belangrijk punt is beschutting. Vooral in een open werkomgeving missen veel werknemers een gevoel van privacy.
Bureauschermen kunnen hierbij helpen, maar ook fijne zithoekjes met lekker fauteuils of denk aan akoestische belhokjes. Wel willen we dan in contact blijven met de rest van de ruimte en niet teveel afgezonderd worden.
Verder is de mens van nature een nieuwsgierig wezen.
Wij houden van dingen ontdekken en speelse elementen.
Denk dan aan spannende doorkijkjes tussen kantoorwanden. Of we verzetten graag onze gedachtes terwijl we heen en weer slingeren op een kantoorschommel. Of we verrassen graag onze bezoekers met een intrigerend kunstwerk wat midden in de lobby staat.
Kortom, ons natuurlijke instinct wordt het beste gediend door een juiste manier van beschutting te zorgen, goed overzicht en uitzicht én door avontuurlijke plekjes te creëren.
SAMEN DOEN, GROEN DOEN
Er zijn dus een heleboel voorbeelden hoe je ervoor kunt zorgen dat een werkomgeving natuurlijker en prettiger aanvoelt. Maar waar te beginnen? Je kunt zelf aan de slag of…
Je raadt het al, wij adviseren om een interieurontwerper te vragen om met jullie mee te denken. Deze kan snel inschatten wat de meest optimale ingrepen zullen zijn voor jullie groene ambities, locatie en budget.
Zeker als je een interieurontwerper inschakelt die een goede kennis heeft van Biophilic Design, planten en aanverwante producten.
INinterieurs gelooft in de visie van Biophilic Design en heeft de expertise in huis en de contacten om elk interieurproject om te toveren tot een oase.
Met liefde voor het leven.
Geschreven door Patricia Vernooij – Tuindersdochter, mini ecosysteemmaker (Storyplanter), Interieurontwerper (INinterieurs) en Biofiel.