Broedplaats / samenwerkplek

8 redenen waarom het slim is om als ondernemer je aan te sluiten bij een broedplaats.
Heb je een eigen bedrijf? Hieronder lees je wat voor meerwaarde een samenwerkplek kan bieden. Naast de voor de hand liggende gedeelde faciliteiten, ontdek je dat zo’n plek je veel meer kunt brengen. Het zijn soms de kleine en onzichtbare dingen die ervoor kunnen zorgen dat je meer succes hebt met je onderneming.

#1 BETERE TIJDSBESTEDING & DISCIPLINE

Niet iedereen heeft genoeg zelfdiscipline om elke dag op werktijden te gaan werken. Als je thuis werkt, ben je geneigd langer uit te slapen. Je gaat slechter plannen en thuis is er veel afleiding. Een boodschapje doen, nog wat opruimen, even uitgebreid pauzeren of lekker je social media checken op je tablet. Het zijn dingen die tijd kosten en je afhouden van wat je eigenlijk zou moeten doen. Om je zelf te dwingen om je tijd aan werk te besteden, is het goed om een werkplek buiten de deur te hebben. De discipline komt dan vanzelf. En vooruit, het is ook gelijk een reden om niet de halve dag in pyjama rond te lopen.

#2 KRIJG INSPIRATIE EN PIK TRENDS MEE

De beste ideeën ontstaan doordat je verschillende gedachtes en toepassingen met elkaar combineert. Met mensen om je heen, heb je continue voeding van nieuwe ontwikkelingen. Ze delen hun werk en gedachtes met je. Ze laten zien waar ze mee bezig zijn en vertellen je bij de koffieautomaat welke bizarre toepassing ze voorbij hebben zien komen. Wat gebeurd er in je vakgebied? Maar je krijgt ook mee wat er in aanverwante disciplines speelt, die je evt. ook in jouw projecten kunt toepassen. Misschien is het wel interessant om Virtual Reality te integreren in jouw werk, waar je buurman je alles over kan vertellen. Of raak geïnspireerd over UX design waar je andere collega van alles over weet. Of…
     

#3 KUNNEN SPARREN

Als je een nieuw idee hebt, of je bent druk bezig met een opdracht, dan is het ontzettend fijn als je met andere mensen erover kunt praten. Zij geven feedback, stellen vragen, wijzen je op voorbeelden en geven je tips. Hierdoor kun je vaak beter je werk motiveren en zowel het proces als het resultaat wordt aangescherpt. Oftewel, van sparren wordt jouw verhaal en elk project beter

#4 VRIJHEID EN COLLEGA’S

Je bent zelfstanding ondernemer met alle vrijheid die daar bij hoort. Je bepaalt zelf hoe je je business inricht. Wanneer en hoe je werkt, is helemaal aan jou. Er kijkt geen baas over je schouder mee en niemand bepaalt je werktijden. Bovendien zijn de extra verdiensten van een project allemaal voor jou. Heerlijk toch? Het zijn redenen waarom veel mensen ZZP’r worden. De vrijheid en geen verantwoording af te hoeven leggen aan een baas. Maar het sociale aspect van collega’s is stiekem best wel fijn. Veel mensen vinden het prettig om het gevoel te hebben dat ze ergens bij horen. Om bij de koffie automaat nieuwtjes uit te wisselen, of om gewoon lekker te kletsen over wat je gisteren op TV hebt gezien. Samen lunchen, iemand vraagt hoe het met je gaat… Het klinkt onbenullig maar het zijn allemaal dingen die fijn zijn en die je mist als je alleen thuis zit. Op een samenwerkplek heb je vaak je eigen werkplek met de vrijheden die daarbij horen. En de mensen om je heen, dat zijn je collega ondernemers, met wie je precies dezelfde band kunt opbouwen als bij gewone collega’s. Met het grote verschil, dat er een geen hiërarchische structuur meespeelt in deze werkrelaties. Oftewel, het kan en mag, maar moet niet!
     

#5 SAMENWERKEN EN GROEI

Vooral als je nog een klein bedrijf bent is het soms lastig om grote projecten aan te pakken. Hoe ga je dat in je agenda passen en hoe ga je om met onderdelen die net buiten je expertise liggen? Dan is het fijn als je mensen om je heen hebt zitten met wie je kunt samenwerken en waarvan je weet wat ze kunnen. Je kunt ze vragen of ze voor jou een deelopdracht willen doen. Op die manier kun je aan schaalvergroting kunnen doen, zonder personeel aan te nemen. Nieuwe initiatieven ontstaan. Sluimerende ideeën worden met het enthousiasme van anderen opgerakeld tot grootse plannen. Samen zet je gemakkelijk iets nieuws op. Zo start je eerder aan kleine experimenten die evt. een nieuw project of business kunnen vormen. En ook hier geldt weer, het samenwerken zorgt ervoor dat je je ideeën scherpt aan elkaar. Door samenwerken kun je afkijken hoe anderen dingen doen. Door hiervan te leren kun je jezelf verder ontwikkelen. Je kunt dus groeien in je vakgebied en ondernemerschap.
     

#6 GEDEELDE FACILITEITEN

Waar ontmoet je je klanten? Je thuiskantoor is waarschijnlijk niet zo representatief. En investeer je in een laserprinter, koffieautomaat, gereedschap, meubilair? Heb je een werkplaats nodig? Als je er voor kiest om bij een broedplaats te gaan zitten, heb je grote kans dat je daar al een heleboel van dat soort dingen vindt. Samen is het immers wel rendabel om een kleuren-laser-A3-printer te huren. En op die plek zullen er waarschijnlijk meerdere vergaderruimtes tot je beschikking staan, mét Wifi en goede koffie! Het zijn allemaal faciliteiten waar je als groep in investeert, waardoor je er als klein bedrijf toch gebruik van kunt maken. Handig! Vaak staan dit soort omgevingen ook open voor nieuwe dingen. Dus als jij een lasersnijder nodig hebt en je weet anderen ook enthousiast te maken hiervoor, dan lukt het vaak ook nog om zoiets voor elkaar te krijgen.

#7 SOCIALE ACTIVITEITEN

De vrijdagmiddagborrel. Die schiet er toch bij in als je alleen thuis werkt. Met collega ondernemers   ontstaat zoiets vaak vanzelf. Als er meerdere mensen aan het overwerken zijn, is er vaak iemand die voorstelt om samen pizza te bestellen. En ook een evenement organiseren wordt met een groep mensen natuurlijk veel interessanter. Denk aan een maandelijkse borrel waar ook gasten welkom zijn. Of denk aan een programma met exposities en workshops die aansluiten bij een groot evenement uit jouw vakgebied, zoals de Dutch Design Week in Eindhoven.
     

#8 HET GROTE ONZICHTBARE NETWERK

En dan last, but not least… Het enorme netwerk wat onzichtbaar aan je voeten ligt te wachten totdat het je van dienst kan zijn. Hoe meer mensen je in je omgeving hebt, hoe groter het netwerk van relevante contacten, hoe groter jouw poort is tot de wereld. Iedere dag op kantoor zijn is al een soort netwerkactiviteit. Als je een vraag hebt, zijn er om je heen genoeg mensen die jou van een antwoord kunnen voorzien. En dat kunnen hele simpele vragen zijn als: “Wie kent er een bedrijf waarbij ik dit en dat kan doen?” Vragen waar je anders zelf misschien wel een half uur onderzoek op internet aan het doen bent. Maar ook zeer belangrijke vragen als: “Hoe vind ik nieuwe klanten?” “Waar vind ik samenwerkingspartners of een ingang bij dat ene bedrijf?” En al die ondernemers om je heen komen met hun klanten voorbij jouw werkplek gelopen. Zo komt het regelmatig voor dat je visitekaartje in hun zak meegenomen wordt. Het netwerk van de mensen om je heen is niet altijd zichtbaar. Maar als je je openstelt en je collega ondernemers om hulp vraagt, komt er altijd antwoord. Zo zijn er ontelbare verbindingen die iets moois tot stand kunnen laten komen. En daarmee is dan ook mijn persoonlijke visie op het leven verwoord.
“In het universum zijn er oneindig veel mogelijkheden om iets te bereiken.”
Dus omring je met eensgezinde mensen, zij willen je helpen. Het zijn de meest waardevolle schakels in je ondernemerschap!

CONCLUSIE : ONDERNEMEN DOE JE SAMEN

Ga niet thuis zitten. Je denkt er geld mee te besparen maar eigenlijk rem je jezelf in je onderneming. Ga op zoek naar samenwerkplekken bij jou in de buurt. Het fijnste zijn broedplaatsen waar mensen in een soortgelijk vakgebied een werkomgeving delen. Een werkomgeving waar je je eigen werkplek hebt en waar je gemakkelijk met je collega ondernemers in contact staat. Op Strijp-S in Eindhoven vind je bijvoorbeeld Founded By All; een creative business hub met ondernemers op snijvlak van design en techniek. Hier zitten allemaal ondernemers die door samenwerking willen groeien en zakelijk georiënteerd zijn. Verder vind je er ook Strijp-CS, Microlab, Wonderlab en Broeinest. Allemaal hebben ze hun eigen specialisme, faciliteiten, sociale energie en activiteiten. Dus waag die sprong en ga ondernemen op een samenwerkplek… want echt ondernemen doe je samen! Geschreven door Patricia Vernooij van INinterieurs. Zij helpt bedrijven hun ambities te vertalen naar hun bedrijfsinrichting. Daarnaast is zij trots lid van Founded By All. Dit artikel verscheen als eerste bij http://foundedbyall.com/8-redenen-om-bij-een-broedplaats-te-gaan/
     
Ben je benieuwd naar de projecten van INinterieurs?

Pin It on Pinterest

Share This