Kantoorbeplanting: 10 redenen voor meer planten op je werkplek.

PLANTENFAN


 

Als interieurontwerper ben ik een groot fan van planten op de werkplek. Mijn voorliefde voor  interieurbeplanting heeft natuurlijk te maken met mijn achtergrond als tuindersdochter en met mij als maker van Storyplanters (kleine ecosystemen, die als miniwereld in een glazen pot zitten). Maar waarom maken planten een ruimte beter? Waarom lijkt een plek met planten fijner? Welke echte meetbare effecten brengen planten teweeg?

 

LEUK DIE PLANTEN, MAAR WAT ZEGGEN DE STATISTIEKEN?


 

Gelukkig is er in de loop van de jaren steeds meer onderzoek gedaan naar wat een werkplek beter maakt, zodat werknemers gezonder, productiever en gelukkig zijn. En wat bleek, planten kunnen substantieel bijdragen aan een betere werkomgeving en daarom een winstgevende factor zijn.

Dus bij deze eens de feiten op een rij, zodat ook de meest nuchtere werkgever moet toegeven dat groen een belangrijk ingrediënt van zijn inrichting zou moeten zijn.

 

20% meer concentratie en geheugen

 

Het nieuwe werken, papierloos kantoor, flexplekken het zijn trends in de project inrichting voor bedrijven die we de afgelopen jaren allemaal voorbij hebben zien komen. Helaas resulteert dit vaak in ruimtes met kale clusters van lege bureaus en saaie aankleding.  Waarbij de gedachte was, hoe minder spullen om je heen, hoe beter je je zou kunnen concentreren. Maar dit is helemaal niet waar!

Onderzoekers uit Michigan concludeerde dat je aandachtspanne en korte termijn geheugen beter werkt na het wandelen door groen. Dit bleek niet het geval te zijn, met het wandelen door een stadse omgeving. En ongelooflijk maar waar… dit effect was zelfs te bereiken met het kijken naar afbeeldingen van de natuur.  In beide gevallen leverde dit een verbetering van 20% op.

 

Minder stress

 

Mensen reageren onbewust op elementen uit de natuur. De kleur groen, vormen van bloemen, takken en bladeren. Dit resulteert mogelijk in een daling van 12% in de bloeddruk en 56% van ondervraagde testpersonen gaven aan minder stress te voelen op het werk, als zij in een plantenrijke omgeving mochten werken.

 

%

Productiever

 

Weer een mooi onderzoek. Hierbij werd de effectiviteit en stressniveau onderzocht in relatie met planten in een raamloos kantoor. Een kantoortuin met planten en zonder planten. En wat bleek, de werknemers bleken 12% sneller een taak te kunnen volbrengen. Niet alleen was hun stressniveau lager, maar ze werden 12% productiever. Weer een ander onderzoek kwam ook tussen de 10-15% uit. Oftewel planten maken je productiever!

 

Luchtzuivering

 

Dat planten voor meer zuurstof zorgen, daarvan zijn de meesten van ons wel van bewust. Maar waar veel mensen geen rekening mee houden, zijn de overige stoffen in de lucht die ervoor kunnen zorgen dat we ons minder lekker voelen.

Wat dacht je van ozon en andere deeltjes die een printer de lucht inslingert? Of de schadelijke stoffen die synthetisch meubilair, stoffering, electronica en schoonmaakmiddelen afgeven? Maar ook “gewoon stof” kan zorgen voor ongemak.

In een kantoor zijn wel 2 tot 10 keer zoveel meer schadelijke stoffen in de lucht te vinden dan buitenshuis. Reden te meer om voor meer luchtfilterende planten op je werkplek te zorgen.

 

z

Akoestiek

 

Een ruimte met planten heeft een betere akoestiek. De bladeren van planten filteren het geluid en hebben een dempend effect op achtergrondgeluid. Ze maken de weerkaatsing diffuus en sommige oppervlakte absorberen zelfs geluiden en trillingen.

Uit onderzoek blijkt dat een goede akoestiek een zeer belangrijk element is om geconcentreerd en fijn te kunnen werken. Zeker nu we tegenwoordig veel met elkaar bellen, wil je elkaar geen last bezorgen.

 

Well Being

 

Welzijn. Planten zorgen voor een werkomgeving waarin je je prettig voelt. Mensen zijn minder depressief en waarderen hun werkplek. Ze doen hun werk met meer plezier. Een langdurige studie uitgevoerd door de Technische Universitiet van Sydney bevestigde dat negatieve gevoelens wel met 58% afnamen als de werknemers in een zogenaamd “groene kantooromgeving” werkte. Een ander resultaat uit een studie , is dat de werkplektevredenheid met 40% toenam.

 

Betere luchtvochtigheid

 

Een juiste balans tussen droge en vochtige lucht is belangrijker dan je misschien denkt. Planten kunnen daar een positieve bijdrage in leveren. Bij verschillende onderzoeken bleek dat de luchtvochtigheid van veel kantoren vaak ondermaats was. Soms wel 30-60% onder het aanbevolen niveau.

Kantoorplanten blijken de relatieve luchtvochtigheid beter in balans te houden. Planten voegen vaak veel vocht toe. Droge lucht kan voor lichamelijk ongemak zorgen, maar ook de warmtebeleving is afhankelijk van hoe vochtig de lucht aanvoelt. Hoe vochtiger de lucht, hoe warmer deze aandoet. Hierdoor kun je zelfs op je stookkosten besparen!

 

Uithoudingsvermogen

 

Raar maar waar, mensen zullen langer volhouden in iets, als er planten in de ruimte aanwezig zijn. Ze ervaren minder fysiek ongemak. De planten zorgen voor afleiding en datzelfde effect kan ook worden bewerkstelligt met foto’s van planten. Daarbij koppelen we ook nog andere positieve associaties aan planten waardoor het alleen al lijkt dat de lucht  verser en prettiger is, oftewel dat een omgeving fijner aanvoelt. Hierdoor kunnen we langer tegen ongemak.

 

Gezondheid

 

Het moet eigenlijk al allemaal voor zich spreken. Maar opsommend, een kantoor waar de lucht schoner is, waar de akoestiek beter en de luchtvochtigheid prettig is, draagt allemaal bij aan het fysieke welzijn van de gebruikers.

Oftewel, een werkomgeving met veel planten zal een gezondere werkplek zijn.

 

Uitstraling

 

Klanten vinden een bedrijf met planten in hun bedrijfsinrichting geloofwaardiger overkomen. Zij lijken duurzamer en eerlijker.

Zowel klanten als werknemers zullen meer loyaliteit voelen met een bedrijf met planten.

 

Wat is de perceptie die jij je bezoekers en werknemers wilt geven?

Opgeruimd / rommelig

deprimerend / vrolijk

onpersoonlijk / uitnodigend

interessant / saai

goedkoop / luxieus

bron

 

DUS JA, JE HEBT MEER KANTOOR PLANTEN NODIG !

Laat je een berichtje of je telefoonnumer achter en wij nemen contact met jou op.

Pin It on Pinterest

Share This