INTERIEURBEPLANTING

10 redenen voor meer planten op je werkplek.

Als interieurontwerper ben ik een groot fan van planten op de werkplek. Mijn voorliefde voor  interieurbeplanting heeft natuurlijk te maken met mijn achtergrond als tuindersdochter en met mij als maker van Storyplanters. Maar toch, mijn voorkeur voor planten en groen voelde vaak instinctief aan.

Waarom maken planten een ruimte beter?

Waarom lijkt een plek met planten fijner?

Welke echte meetbare effecten brengen planten teweeg?

Gelukkig is er in de loop van de jaren steeds meer onderzoek gedaan naar wat een werkplek beter maakt, zodat werknemers gezonder, productiever en gelukkig zijn. En wat bleek, planten kunnen substantieel bijdragen aan een betere werkomgeving en daarom een winstgevende factor zijn.

Dus bij deze eens de feiten op een rijtje.  Zodat hopelijk ook de meest nuchtere werkgever overtuigd is dat interieurbeplanting een belangrijk ingrediënt van de inrichting moet zijn.

REDEN #1 VOOR INTERIEURBEPLANTING

 20% meer concentratie en geheugen

 

Het nieuwe werken, papierloos kantoor, flexplekken het zijn termen voor de trends in de kantoorinrichting die we de afgelopen jaren allemaal voorbij hebben zien komen.

Helaas resulteert dit vaak in ruimtes met kale clusters van lege bureaus en saaie aankleding.  Waarbij de gedachte was, hoe minder spullen om je heen, hoe beter je je zou kunnen concentreren. Maar dit is helemaal niet waar!

Onderzoekers uit Michigan concludeerde dat je aandachtspanne en kortetermijngeheugen beter werkt na het wandelen door groen. Dit bleek niet het geval te zijn met het wandelen door een stadse omgeving.

En ongelooflijk maar waar… dit effect was ook te bereiken met het kijken naar afbeeldingen van de natuur.  In beide gevallen leverde dit een verbetering van 20% meer concentratievermogen op.

Oftewel, weg met de kale kantoortuinen en hup, planten erin!

REDEN #2 VOOR MEER PLANTEN OP KANTOOR

Minder stress

 

Mensen reageren fysiek op elementen uit de natuur. We reageren onbewust op de kleur groen, vormen van bomen en bladeren en andere natuurlijk elementen.

Dit kan zelfs worden gemeten. Bij verschillende testen kwam verrassende resultaten aan het licht.

Zo leveren planten op het werk het een daling van 12% in de bloeddruk. Daarbij gaven 56% van ondervraagde testpersonen aan minder stress te voelen op het werk, als zij in een plantenrijke omgeving mochten werken.

z

REDEN #3 AKOESTIEK

Een ruimte met planten heeft een betere akoestiek.

De bladeren van planten filteren het geluid en hebben een dempend effect op achtergrondgeluid. Ze maken de weerkaatsing diffuus en sommige oppervlakte absorberen zelfs geluiden en trillingen.

Uit onderzoek blijkt dat een goede akoestiek een zeer belangrijk element is om geconcentreerd en fijn te kunnen werken. Zeker nu we tegenwoordig veel met elkaar bellen, wil je elkaar geen last bezorgen.

#4 GELUKKIG VOELEN

Welzijn. Planten zorgen voor een werkomgeving waarin je je prettig voelt. Mensen zijn minder depressief en waarderen hun werkplek. Ze doen hun werk met meer plezier.

Een langdurige studie uitgevoerd door de Technische Universiteit van Sydney bevestigde dat negatieve gevoelens wel met 58% afnamen als de werknemers in een zogenaamd “groene kantooromgeving” werken.

Daarbij blijkt uit een andere studie , dat de werkplektevredenheid met 40% toeneemt.

 

%

#5 MEER PRODUCTIVITEIT

Weer een mooi onderzoek. Hierbij werd de effectiviteit onderzocht in relatie met planten in een raamloos kantoor.

Daarbij zaten testpersonen in een kantoorruimte met planten en zonder planten.

En wat bleek, de werknemers bleken 12% sneller een taak te kunnen volbrengen. Niet alleen was hun stressniveau lager, maar ze werden 12% productiever. Weer een ander onderzoek kwam ook tussen de 10-15% uit.

Oftewel planten maken je productiever!

 

#6 LUCHTVOCHTIGHEID IN BALANS

 

Een juiste balans tussen droge en vochtige lucht is belangrijk. Planten kunnen daar in bijdragen.

Bij verschillende onderzoeken bleek dat de luchtvochtigheid van veel kantoren vaak ondermaats was. Soms wel 30-60% onder het aanbevolen niveau.

Droge lucht kan voor lichamelijk ongemak zorgen. Kantoorplanten blijken de relatieve luchtvochtigheid beter in balans te houden. Planten voegen vaak veel vocht aan de lucht toe.

Warmtebeleving is afhankelijk van de luchtvochtigheid. Hoe vochtiger de lucht, hoe warmer deze aandoet. Hierdoor kan op stookkosten bespaard worden.

#7 LUCHTZUIVERING

 Dat planten voor meer zuurstof zorgen, daarvan zijn de meesten van ons wel van bewust. Maar waar veel mensen geen rekening mee houden, zijn de overige stoffen in de lucht die ervoor kunnen zorgen dat we ons minder lekker voelen.

Wat dacht je van ozon en andere deeltjes die een printer de lucht inslingert? Of de schadelijke stoffen die synthetisch meubilair, stoffering, electronica en schoonmaakmiddelen afgeven?

Maar ook “gewoon stof” kan zorgen voor ongemak. In een kantoor zijn wel 2 tot 10 keer zoveel meer schadelijke stoffen in de lucht te vinden dan buitenshuis. Reden te meer om voor meer luchtfilterende planten op je werkplek te zorgen.

#8 GROTER UITHOUDINSVERMOGEN

 

Raar maar waar, mensen zullen langer volhouden in iets, als er planten in de ruimte aanwezig zijn. Ze ervaren minder fysiek ongemak.

Plantjes worden zowel stimulerend als troostrijk ervaren. Wat kan helpen als we even geen zin meer hebben.

Daarbij koppelen we ook nog andere positieve associaties aan planten.

Als we planten om ons heen zien, lijkt het dat de lucht verser en prettiger is.  Zo hebben we het idee dat een omgeving fijner aanvoelt.  We voelen ons prettig en gezonder.  Hierdoor kunnen we langer tegen ongemak.

#9 MINDER ZIEKTEVERZUIM

 

Veel van deze fantastische bijkomstigheden van planten in het kantoor staan met elkaar in verband.

Fysieke effecten: Een gezonde werkomgeving krijg je als planten de lucht zuiveren en voor een goed zuurstofgehalte zorgen. Maar ook vervelende trillingen of geluidsoverlast reduceren door absorptie en verstrooiing. Daarbij dragen ze ook bij aan een betere (gevoels)temperatuur. 

Psychologisch effecten:  gevoel van welzijn, minder stress, beter kunnen concentreren en presteren. Zo spreekt het voor zichzelf dat gelukkige productieve werknemers minder ziek zijn.

#10 VERBETERING UITSTRALING

 

Klanten vinden een bedrijf met planten in hun bedrijfsinrichting geloofwaardiger overkomen. Zij lijken duurzamer en eerlijker. Zowel klanten als werknemers zullen meer loyaliteit voelen met een bedrijf met planten.

 

Wat is de perceptie die jij bezoekers wilt geven?

opgeruimd / rommelig

deprimerend / vrolijk

onpersoonlijk / uitnodigend

relaxed  / gespannen

kaal / aangekleed

interessant / saai

goedkoop / kwaliteit

ééntonig / kleurig

mooi / lelijk

vervelend / plezierig 

bron

Maak contact voor meer groen in jullie bedrijfsinrichting

Pin It on Pinterest

Share This